Een systeemtherapeutische benadering bij suïcidaal gedrag van jongeren uit autochtone en niet westerse allochtone gezinnen
Publicatie Systeemtherapie jaargang 28, 2016 nr. 1
Door Ineke Rood en Jan Meerdinkveldboom
In dit artikel wordt uiteengezet op welke wijze autochtone en niet- westerse allochtone jongeren en hun gezinnen het beste bejegend en behandeld kunnen worden bij suïcidaal gedrag van een jongere.
Tevens wordt beschreven waarom systeemtherapie daarbij noodzakelijk is. De multidisciplinaire richtlijn voor de diagnostiek en behandeling voor suïcidaal gedrag is daarbij leidend (Van Hemert et al., 2012).
Het betrekken van ouders en systeemtherapie bij suïcidale jongeren is van grote betekenis voor zowel de diagnostiek van het suïcidale gedrag als voor het realiseren van de benodigde veiligheid. Maar belangrijker nog is het herstel van gezinsrelaties, als de jongere deze niet meer zo belangrijk vindt dat ze reden zijn om te willen blijven leven. In de gezinsgesprekken biedt circulair vragen stellen een grote meerwaarde bij het bespreekbaar maken van de onderlinge betrekkingen. Non-verbale methoden helpen daar waar openlijk praten over de relaties niet of nog niet mogelijk is.
Heeft het je belangstelling gewekt? lees hier verder.