Als de problemen waarmee iemand is aangemeld samenhangen met of van invloed zijn op omstandigheden in het gezin is het raadzaam om de gezinsleden te betrekken bij de therapie. Als er zich ingrijpende veranderingen voordoen in een gezinssituatie, is een gezinssysteem tijdelijk uit balans. Dit kan bij het aanbreken van een nieuwe levens- en gezinsfase, bij ziekte, een scheiding of overlijden, maar altijd weer zal er een nieuw evenwicht gevonden moeten worden.
Bij het vinden van een nieuw evenwicht kun je doorgaans heel goed belangrijke hulpbronnen gebruiken en dit zijn vaak de mensen met wie je in de problemen bent geraakt. Dit omdat een probleem nooit ontstaat door een persoon maar altijd wel is er een samenhang te ontdekken tussen degene die betrokken zijn bij een probleem. Vaak spelen eerdere negatieve ervaringen en teleurstellingen in elkaar een rol en zijn deze van invloed op hoe problemen in het nu worden opgelost. Soms werpen enkele gesprekken met (een van de) de gezinsleden een geheel nieuw zicht op de problematiek. Maar altijd zal in gezinsgesprekken gezocht worden naar die factoren die de balans kunnen herstellen en waardoor iedereen in het gezin weer gaat ontdekken waar de kracht ligt om verder te komen met elkaar.
Binnen mijn praktijk verzorg ik leer- en ontwikkeltrajecten voor mensen die in een veranderings- of leerproces zitten. Bij elk traject staan deze vragen centraal : "Wie is deze mens in de context van zijn omgeving. Hoe ondersteun ik bij het zoeken naar zijn verscholen veerkracht zodat deze de kracht vindt om het eigen ontwikkel- en groeiproces weer op te pakken en voort te zetten.