Peter Rober schrijft in dit verband over het besef van het belang van de eigen reflecties door middel van het innerlijke gesprek. Vervolgens gaat het om de afweging of je dit innerlijke gesprek kunt of mag delen met het systeem met als doel om de effectiviteit van de therapie te vergroten.
In leertherapie sta je stil bij jouw persoonlijke groei als systeemtherapeut en je brengt daarbij thema's en vragen in die voor de ontwikkeling van jou in je professionele rol van belang zijn.
Voordat we een contract met elkaar sluiten vindt er een eerste kennismaking plaats. Daarin vertel ik over mezelf als professional en als persoon. Uiteraard kun je ook vragen stellen en vertel ik vanuit welke visie ik werk. Punten die in een kennismaking aan de orde komen zijn vooral de inhoudelijke vragen. Jouw motivatie om systeemtherapeut te worden, je leervraag voor de leertherapie, je werkcontext en de opleidingen die je gevolgd heb. Maar ook de zakelijke aspecten, financiën, tijd, ect. komen aan de orde. Als we beiden denken dat het goed is gaan we van start met het maken van afspraken.
Tijdens de eerste bijeenkomst starten we met een genogram waarbij jouw leervragen binnen jouw persoonlijke en werkcontext het kompas vormen. We zullen een rode draad ontdekken en dit zal in eerste instantie het focus van het proces binnen de leertherapie zijn.
Belangrijk is het ook om af te stemmen welke belangrijke anderen welkom zijn in dit proces. De uiteindelijke keus blijft bij jou maar wel kunnen reflecteren op de voor en tegens en consequenties van deze keuzes.
Binnen mijn praktijk verzorg ik leer- en ontwikkeltrajecten voor mensen die in een veranderings- of leerproces zitten. Bij elk traject staan deze vragen centraal : "Wie is deze mens in de context van zijn omgeving. Hoe ondersteun ik bij het zoeken naar zijn verscholen veerkracht zodat deze de kracht vindt om het eigen ontwikkel- en groeiproces weer op te pakken en voort te zetten.