Resultaat symposia en congressen
In het najaar van 2016 vonden er verschillende symposia of congressen plaats waarbij er veel aandacht was voor het Handboek Suïcidaal Gedrag bij Jongeren. Individuële- en gezinsbehandeling geschreven door Jan Meerdinkveldboom, Ad Kerkhof en mij.
Een workshop door Jan Meerdinkveldboom en mij op het congres van de NVRG trok veel belangstelling en werd als zeer leerzaam gevoeld door de verschillende deelnemers.
Spreken over suïcidaal gedrag; spreken over en doorvragen over zelfmoordplannen ervaart men ronduit als beangstigend omdat er een idee leeft dat je de cliënt dan op een idee brengt. Dit grote misverstand kon uit de weg genomen worden tijdens de workshop. Het vraagt lef van een hulpverlener om het thema dood in de kamer te brengen en te bespreken. De betrokkenen leerden hoe je als hulpverlener, door openlijk vragen te stellen over de wens om dood te willen, juist de mensen tot elkaar brengt. Omdat er tegelijkertijd in het gesprek een besef ontstaat dat men elkaar niet wil missen. Zo kunnen in een open en eerlijk gesprek onderlinge verbinden hersteld worden.
Een soortgelijke workshop verzorgden wij opnieuw op 23 november waar de tweede, herziene druk van het boek Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ werd gelanceerd. Dit boek betreft vooral zeer uiteenlopende problematiek binnen de doelgroep volwassen en ouderen. Het Youtube filmpje, wat we doorgaans laten zien in een workshop en waarbij de springers van The Golden Gates Bridge” het onderwerp van de beelden zijn, maakte veel indruk. Ook hier werd de waarde van het doorbreken van het isolement van ‘ degene die niet dood wil maar geen uitweg meer ziet’ , bijzonder onderstreept.
Op 15 december kwamen er een kleine 100 hulpverleners vanuit velerlei settingen naar de RINO voor het symposium gewijd aan het Handboek. En zij gingen zeer tevreden en goed geïnformeerd naar huis.
In de morgen werden er door alle drie de schrijvers lezingen verzorgd, met aandacht voor het ontstaan en het unieke van het Handboek, de highligts bij diagnostiek en behandeling en specifieke aandacht voor suïcidaal gedrag bij niet Nederlandse jongeren.
In de middag werden er door de schrijvers op verschillende locaties in het RINO gebouw steeds workshops verzorgd.
Meer informatie over het Handboek en de workshops tref je aan op de projectpagina